Västkustmat

Västkustmat

Västkusten är en härlig del av sverige mest känt för sina skaldjur, fisk och den bohuslänska äggosten. En av Sveriges mest populära resmål under sommaren är Smögen, där kan man avnjuta både hummer, räkmackor med skagenröra och olika fiskarter. Fler och fler reser för maten skull, att få uppleva kombination mat och dryck  i solen är en kombination som allt fler älskar att få uppleva. Unga som gamla och helst tillsammans med nära och kära, varför inte ta en helg eller en vecka av semestern och besök någon av västkusten pärlor.  Prova  någon av dessa rätter såsom skaldjur, fisk, ägg ost eller surdegsbröd. Det mesta kan man göra själv och köpa i en matbutik, men det blir något speciellt med det där lilla extra på platser med sol och saltvatten .

Skaldjur

Kräftor, räkor eller varför inte hummer. Kräftor fiskas ofta under sommaren, räkor året runt, medans det finns en speciell säsong för hummer. Folk från hela landet åker gärna till västkusten under hummerpremiären i september  för att delta på den första auktionen. Den första hummern gick år 2018 på auktion för 83000 svenska kronor, hummer säsongen varar från september till sista november. Det gäller dock andra regler för yrkesfiskare som får ha fler tenor samt få fisk ända till sista december. Både kräftor, räkor och hummer tillagar genom att kokas, sedan kan man välja att äta som dom är, gratinera i ugn eller använda i soppa. Det är bara ens egen idéer som stoppar.

Hummer

Fisk

Det är inte bara skaldjur som är populärt på västkusten utan även fisk. Det finns flera kända fisk och skaldjur restauranger som serverar både lax, torsk, kolja och många fler. Fisk är både nyttigt och bra fetter att få i sig, då det innehåller bland annat omega 3. Varje år arrangeras både en båtmässa och en sportfiskemässa i Göteborg som är väldigt populär, där alla oavsett ålder är välkomna att besöka. Havsfiske är roligt, intressant och det finns massor med fiskar att upptäcka bland alla vrak, grund och klipphällar på västkusten. Det är även spännande man vet aldrig hur stor, vad det är för art som man får upp. Det finns flera sätt att tillaga fisk, varför inte grilla den tillsammans med allt annat som är populärt att grilla under sommaren, eller varför inte in i ugnen med lite citron och dill. Det finns många sätt att tillreda och gott blir det, oftast iallafall.

Äggost och surdeg

äggost

Det är inte mycket som är mer Bohuslänskt än äggost, det är Bohusläns landskapsrätt . Äggost kan ätas som både mat och dessert tillsammans med både hjortronsylt, grädde eller vad som behagar. Varför inte ta och provas några ställen på resan som kan ha både skaldjur,fisk och äggost. Ställen som hotell havsbadet i Stenungsund, Hotell Smögens hafvsbad eller testa någon av närproducerade små gårdarna  längst med vägarna i Bohuslän. På Tjörn, den första av två stora öar utanför Stenungsund kan man tex besöka Lottas bak och form surdegsbageri. Där fräscha råvaror kombineras med stil, kvalite och surdeg.