Världens mat och spridningen av skräpmat

Mat är ett sådant brett ämne att man skulle kunna skriva och prata om det hur länge som helst. Det finns så otroligt många olika varianter av samma eller liknande rätter, och man ska inte börja tala om hur många olika maträtter det finns. Mat är ett sådant ämne som berör oss alla och det är inte konstigt att det är många av oss som har mat som ett intresseämne. Det finns så mycket man kan göra med mat, det kan till och med användas som konstform.

Mat från olika kulturer

Mat från olika kulturer och delar av världen har lyckats spridits runt om i världen tack vare globaliseringen och idag så har vi i Sverige många maträtter som kommer från andra länder som är favoriter här. Tacos och thaimat är två sådana exempel, sushi en annan. Alla större städer har idag restauranger som serverar mat från en viss del av världen. Det handlar ofta om kinesiska restauranger, thailändska restauranger, grekiska restauranger och italienska restauranger. Det som är intressant är att dessa restauranger går väldigt bra och det är inte alltför vanligt att man går ut för att äta lite svensk husmanskost längre. Mat ifrån hela världen har nått oss och vi har omfamnat den och det beror inte på att den svenska husmanskosten är tråkig och enkelriktad som många har nämnt som anledning. Det beror på att vi har vågat prova på nya former av maträtter och helt enkelt fattat tycke för den.

Skräpmat dominerar i de rika länderna

varje land har sin egen matkultur

Ibland så räcker det med att bara korsa gränsen till närmaste land för att uppleva stora skillnader i matkultur. Varje land har generellt en form av matkultur men självklart är det så att mellan vissa länder så skiljer matkulturen sig inte nämnvärt medan det i andra fall kan vara helt tvärtom. Det är det som gör ämnet så spännande. Idag så finns det stora restaurangkedjor som ofta har rotat sig i länder runt om i världen, som exempelvis McDonalds och Pizza Hut. Dessa räknas som så kallad skräpmat och det man har märkt att det är de som har det sämst ställt ekonomiskt som konsumerar den mesta skräpmaten. Skräpmat är ofta billigare än nyttig mat tyvärr och det är orsaken till detta. Samtidigt så är det så att det är i de rika länderna som det äts mest skräpmat. Detta beror på att det i de fattiga länderna är inte dessa restaurangerna lika etablerade. I de fattiga länderna lagas det mycket egen mat. Det är bara att jämföra Sverige, ett rikt land, mot exempelvis Tchad, ett fattigt land. I Sverige kan du få hemleverans av pizza, hamburgare och liknande. Men det är inte lika vanligt att en vanlig restaurang har hemkörning, utan det är skräpmat som körs ut till största del. Vi kan beställa hem godis över nätet och få det levererat till dörren nästa dag. I Tchad funkar det inte riktigt så. Där finns det inte många pizzerior kan jag lova. Inte heller hemkörning av skräpmat. Restaurangerna finns såklart där kunderna finns, där det finns folk med ett överskott av pengar.