Världens bästa streetfood

Streetfood representerar städernas kultur och historia runt om i världen, speciellt Asien är kända för sina gatukök. Streetfood översättas till gatumat på svenska och det är färdiglagad mat och dryck som säljs av gatuförsäljare. Streetfood kulturen fanns redan under antika Grekland och idag är det en populärkultur i hela världen.

Asien

I Thailand huvudstad Bangkok finns ett stort antal säljare som arbetar i skift med att sälja mat. De serverar allt i från frukost till midddag. Frukosten kan vara till exempel tofu och sojamjölk och lunchen är poserad kyckling eller anka. Försäljningen av streetfood tar fart efter solnedgången. Då serveras många olika variationer av thainudlar och friterad kyckling. Yarowat är den mest populära streetfood rätten i Bangkoks Chinatown, vilket rekommenderas med friterad musselpannkaka.  Tokyo i Japan är kända för sina Michelin restauranger men har även en stor variation av streetfood med en rik matkultur, speciellt på sommaren. Takoyaki är en gyllenbrun friterad boll fylld med bläckfisk, tempura, lök och inlagd ingefära. Den äts när den är riktig varm och är populär bland många människor. Yakitori är en annan känd japanskrätt. Det är grillade kycklingspett med alla delar från kycklingen, vilket gör den unik. Indien är ett centrum för streetfood, speciellt när det kommer till vegetariska alternativ. Den mest känna rätten på Indiens gator är Chaat. Chaat är en balanserad maträtt med en blandning av ris, friterade vermicelli nudlar, grönsaker och kryddig tangy sås. Det finns även olika typer av kebab, biryanis, pannkakor, mango lassi, friterad samosas och mycket mer. De olika rätterna säljs i flera miljoner varje dag. Indien har rik på variation av maträtter för varje 100 kilometer.

Europa

Frankrike är en matupplevelse i sig. Maträtterna i Frankrike har ofta klass, men det finns även fantastisk streetfood att hitta på Frankrikes gator. Lukten av rostade kastanjer fyller gatorna under kalla morgnar. Det finns crêpes i mängder av olika smaker och den mest säljande är bovete crêpesen med gruyère, skinka och egg. Turkiskmat kopplas till kebab, men den mest populära gatumaten maten är simit. Simit är blandning av bagel och pretzel. En signatur för turkisk streetfood är Midye Dolma, det är fyllda musslor med ris, pinjenötter och russin. En annan rätt som går att hitta på gatorna i Istanbul är dürüm. Dürüm är en wrap med flatbröd fylld med döner kebab, yoghurtsås och färska grönsaker. Turkiets blandade befolkning har resulterat till en mängd olika maträtter.

Bonic pizza

Italien är kända på matkartan för sina original recept som inte går att jämföra med något annat i världen. De är mest kända för pizza, speciellt Bonic pizza. Den har noggrant kombinerade degar med nymalet mjöl och toppad med färska smaker för säsongen. I Italien finns även en mängd olika typer av färskt bröd.

Sydamerika

Mexikansk mat är populär bland många runt om i världen. De är mest kända för deras grillade majs, färska tortilla, gorditas, färsk limejuice och churros. Mango med chiliflingor, majs doppad i majonäs och den berömda tamales är med på listan över vilken streetfood som finns i Mexiko. Den mexikanska maten växer på marknaden dels för att de använder lokala produkter till sina rätter.