Streetfood i Sverige

Streetfood eller gatumat på svenska, de allra flesta skulle säkert hävda att trenden med streetfood kommer ifrån USA men faktum är att den funnits mycket längre än så och redan under antikens Grekland så kunde man köpa små färdigstekta fiskar runt om på gatorna. I Sverige har det varit populärt att köpa varmkorv i de flesta städer sedan 1897 men redan under år 1908 bestämdes att matförsäljning inte fick ske på marknivå och genom förbudet kom därför de berömda korv på magen lådorna. Under 1920 talet är benämningen korvgubbe ett väl använt ord i svenskan och den svenska gatumaten är därefter ett faktum.Oavsett om du är på väg hem ifrån krogen, shoppingrundan eller kanske på väg från jobbet så är det aldrig fel med lite streetfood och kvaliteten på streetfood har under de senaste åren blivit avsevärt mer dynamisk och spännande än vad den varit tidigare. Många nya idéer och en del förfinade råvaror senare så finner vi även foodtrucks som permanent har parkerat sig och istället har öppnat en restaurang. Det är bara att konstatera att streetfood är här för att stanna.

Bäst i Sverige

Korrito

Nyligen blev den koreanska foodtrucken Korrito utnämnd till den allra bästa i Sverige. Salt, sur, söt, stark och extraordinär mat slevas upp på papperstallrikar och lämnar därmed ingen besökare besviken. Tävlingen årets street food som pågått sedan i december 2018 slutade med en storvinst för den populära ägaren och skådespelaren Pär Malmström nere i Malmö. Korrito som startade år 2017 har sedan dess också expanderat och finns numera även på Mall of Scandinavia som en permanent restaurang.

Streetfood runt om i Sverige som måste smakas

Det finns mängder av olika streetfood eller gatumat som är värda ett extra stopp runt om i Sverige men ”Lådan” på Luntmakargatan i Stockholm är ett ställe väl värt ett besök. Lådan serverar den exotiska mixen av sliders och tacos med en spännande twist, menyn är dock under konstant förändring och du hittar ofta mat ifrån alla världens hörn representerade. I Göteborg hittar man fantastisk streetfood på Lindholmen street food and design market i riktigt speciella gamla varvslokaler på Anders Carlssons gata. Här samsas etiopisk mat tillsammans med ostron, burgare och bryggerier för en billig peng. Lindholmen startade 2017 och saknaden efter streetfood i Göteborg måste ha varit enorm då hela 3000 personer besökte marknaden under de första 6 dagarna.Blickar vi neråt i Malmö är utbudet ännu större och kanske hittar vi gatumatens mecka här. Under sommaren avlöser matfestivalerna varandra och bland andra mexikanska Karamba och Two Forks är två uppstickare som det snackas om bland gatumatskännarna nere i söder.Bastard burger erbjuder gatumat ifrån Norrland. Fantastiskt goda hamburgare med lokala råvaror tillagade av kockar med ett stort intresse för hamburgerkulturen. Genom att ha finslipat burgarna, bröden och dressingen kan de nu stoltsera med Norrlands bästa hamburgare och numera finns också Bastard burgers på 12 andra ställen runt om i Sverige. Känns som att det inte kan gå fel med ett besök helt enkelt.