Mat för matälskaren

Vi ser olika mat trender komma och gå, det är ibland ingredienser med svårstavade och svåruttalade namn som alla helt plötsligt måste och vill börja använda. Det finns också ett stort utbud av bland annat matresor, matkurser, filmer, poddar och bloggar. Intresset för mat är nu större än någonsin och det pratas också högt och lågt om insekter som vi i framtiden kanske kommer att behöva äta. I samband med en god middag, lunch eller varför inte en ståtlig frukost kan vi också känna lyckokänslor, en äkta matälskare kan alltså få en närmast euforisk känsla när det kommer till maten.  Mat väcker alltså många olika känslor förutom att vara ett basbehov. Men vad för mat passar matälskaren? Och vad är störst just nu?

Maten kan vara avgörande

Enligt undersökningar är maten ofta avgörande när det kommer till resor gjorda av yngre resenärer. Italien och huvudstaden Rom är populärast när det kommer till svenska matintresserade resenärer, medan bland annat Paris är intressantast hos resenärer från andra delar av världen. Det här stora matintresset kan också följas på sociala medier och det är inte så sällan man ser hungriga mat entusiaster arrangera tallriken och glaset på ett sätt som ser allra mest inbjudande ut just för att kunna ta den perfekta bilden som senare kan laddas upp på instagram eller på facebook. Det är också på nätet som vi hittar den största inspirationen, här finns en imponerande mängd olika recept och det är lätt att hitta något som passar till alla.

Svenskar älskar mat

Generellt sett så är vi svenskar ett riktigt matälskande folk och matlagningsprogrammen har fortfarande höga tittarsiffror. Statistik visar att livsmedel tillsammans med restaurangbesök är svenskarnas allra största utgiftspost och mest pengar spenderar vi på dessa poster under våra härliga sommarmånader juni, juli och augusti.Fler än hälften av svenskar har ett intresse för matlagning och även för att prova nya maträtter men nästan 15% av invånarna i skandinavien lagar också gärna en gourmetmiddag minst en gång i veckan.

Trender för matälskare

Under 2018 har trenden för mat bland annat analyserats på sociala medier. Det har pratats om vegetarisk mat med olika slags baljväxter, tofu och till exempel soja. Även vegansk mat har slagit sig in bland mat trenderna och det är numera inte bara de hungriga laktosintoleranta matentusiasterna som glatt slevar i sig chiapuddingar och Dhal från Indien. I takt med att intresset för ett mer miljömedvetet tänk har ökat så har recepten för gröna rätter också blivit mer populärt och både små och stora företag satsar mycket på olika vegetariska alternativ. Känslan av att det inte bara är lite sallad som är att äta vegetariskt verkar inte finnas kvar i tankarna hos matentusiasterna utan här är det kunskap om matvaror och experimentering av olika ingredienser som gäller. För 2019 har veganska efterätter, nyttigt kaffe med bland annat blå alger och hälsosam mat slagit sig in på toppen för matälskare runt om i världen.

välj hälsosam mat

Genom att välja mat som är nyttig och hälsosam för oss har vi såklart också en möjlighet till att göra ett aktivt val för en bättre framtid.