Laktosfritt på restaurang

Vad innebär det att vara laktosintolerant? Att vara laktosintolerant idag är lättare än för några år sedan då utbudet av laktosfria produkter har ökat på marknaden. Idag kan man hitta både mjölk, yoghurt, smör, grädde m.m. Laktosintolerans innebär att magen har svårt att ta upp laktos från maten, alltså mjölksockret. För att kunna ta upp laktos ordentligt krävs ett enzym som kallas laktas, som hjälper till att ta hand om laktosen i tunntarmen. Men har man en lägre nivå av dessa enzymer bli man intolerant. Detta leder till mjölksockret istället åker vidare till tjocktarmen där det bearbetas av magens bakterier. Det är då laktosintoleranta personer lider av bland annat diarré, gasbildning, uppsvälld mage samt smärtor. Laktosintolerans är något som kan dyka upp senare i livet. Många kan dricka mjölk utan problem i ung ålder, men när de kommer upp i tonåren kan problemen börja komma eftersom enzymerna minskar och tillslut kan ta slut. I vissa fall kan barn födas med ärftlig laktosintolerans. Detta märker man redan inom ett par veckor efter födsel, då barnet inte tål bröstmjölk eller vanliga mjölkersättningar.

 Många alternativ

Att vara laktosintolerant innebär inte att man går miste om de goda alternativen i livet. Idag har de flesta restauranger och krogar ökad kunskap samt förståelse för marknaden och de trender som är idag. Många byter ut vanlig komjölk mot växtbaserade alternativ som ett grönare alternativ. Vet man med sig att man är bortbjuden eller ska äta på restaurang så finns det laktas preparat som innehåller de enzymer man har brist på att köpa på apoteket. Dock är det inget att man kan förlita sig på att det ska hjälpa mot all laktos, men är man osäker på meny så kan det vara förebyggande.Redan när man bokar bord eller planerar att äta ute på restaurang är det en god idé att göra en god research. Se vad som serveras på menyn, många gånger känns det mer bekvämt att inte behöva komplicera maträtten för mycket. Fråga redan när man ringer och bokar bord vad det finns för alternativ. Många restauranger kan då eventuellt förbereda viss specialkost om så önskas. Men ibland slår hungern till oväntat på språng och man kanske inte hinner göra en grundlig undersökning. Då gäller det att vara tydlig med sina önskemål. Att påminna personalen som serverar innan samt efter beställning är en god idé, då det är lätt att glömma bort detaljer i en stressig miljö.

Växtbaserade produkter

Laktosfri

 Ser man till tradition så är grädde och smör en grund för husmanskost och matlagning överlag. Många restauranger kan idag erbjuda samma goda mat lagat på laktosfria råvaror. Skulle dock inte restaurangen har laktosfria mjölkprodukter att erbjuda är växtbaserade såser en god idé. Veganska alternativ kan många gånger även vara nyttigare alternativ. Se om restaurangen kan erbjuda sås gjord på kokosgrädde eller växtbaserad grädde som soja eller mandel. Annars kan det vara en idé att fråga till exempel om kryddig tomatsås.Att äta laktosfritt ska inte vara tråkigt. Tack vare större utbud idag finns det mer alternativ. Planering är ofta nyckeln att lyckas för både restauranger samt gästen.