Laktosfri mat

Det finns flera anledningar att man vill äta laktosfri mat. För en del handlar det om hälsan medan för andra är det ett etiskt val. Kanske man vill undvika att djuren blir dödat eller tycker att veganism är ett bra sätt att motarbeta klimatförändringar. Vegankost kan vara ett bra alternativ för denne som vill äta laktosfri eftersom man undvika produkter av djuren, inklusive mjölk, ost, grädde och så vidare. Istället är kosten baserad på nötter, baljväxter och grödor.

Laktosfri också kan betyda att man använder mejeriprodukter där man har tagit bort självaste laktosen. Idag är det lätt att hitta laktosfritt smör, mjölk, grädde med mera i en vanlig matbutik. Det finns också alternativa produkter för denne som vill undvika produkter från djuren av etiskt skal. Mandelmjölk är ett exempel, liksom sojamjölk eller rismjölk. Det finns veganalternativa produkter som smakar nästan precis samma som originella. Om man saknar ost i sin matlagning finns det ost alternativ. Dessa är gjort av sojamjölk eller olja eller nötter. Stjärnkock som Jamie Oliver har populariserad recept för alla slags kost. Nu är det lätt att hitta laktosfritt recept online eller i populära kokböcker.

Världens kök

I många världsdelar är den lokala befolkningen allergisk mot laktos så de har utvecklat bra maträtter utan mejeriprodukter. I Mellanöstern tjocknar man sås med tahini (sesampasta) istället. Genom att prova olika maträtter från olika länder kan man hitta massor av smakliga laktosfritt alternativ. Liksom Mellanöstern mattraditioner finns det många asiatiska kulturer där man inte använder mejeriprodukter. I Asien är de flesta människor laktosallergiker. Tofu förekommer ofta i asiatisk matlagning såsom kina, thai och japanska rätter. Tofu baserade soppor erbjuder näring utan proteiner från djuren. Samtidigt kombinerar många wokade rätter kött, grönsaker och smaksättningar. Med kinesiska eldgryta (hot pot) väljer man ingredienserna själv vid restaurangbordet.

Mycket indisk mat är vegan och därför fri från laktos. Många currygrytor använder kokosmjölk för att tjocka såsen till exempel istället för grädde eller mjölk. Dessutom är många indiska grytor baserade på linser eller andra baljväxter. Ett exempel från afrikansk mat är Etiopiskt wat med injera. Injera är en sorts mjuka tunnbröd som fungerar både som bröd och som bestick. Och wat grytan kan vara gjort av lamm eller kyckling eller det kan vara vegetarisk. Middagsgästen tar en bit injera, rullar den i en skopa och skopar sedan upp den tjocka, kryddig gryta (wat). 

Och visst går det bra med kött i laktosfri kost. Alla köttsorter är laktosfri givetvis. Bara så man inte använder gräddsås. Men man kan byta ut det för currysås eller sötsursås till exempel för en asiatisk smak. Eller varför inte rödvinssås med kantareller? Det går bra att tjockna sås med potatis eller majsstärkelse.

Fördelar av laktosfri mat

En del människor rapporterar att de känner sig mer pigg när de slutar äta mejeriprodukter. Och vissa människor som lider av migrän säger att det finns några ostar, särskilt extra lagrad, som kan vara migränframkallande. Andra människor rapporterar att kroniska hudproblem, såsom akne, blir mycket bättre eller till och med försvinner helt när de tar bort mejeriprodukter från sin kost. Många mejeriprodukter som ost innehåller mycket kalorier, så att ta bort dem från kosten kan vara bra för viktminskning.