Kända maträtter

Mat är gott och finns i alla dess former, allt från lyxiga kötträtter till hamburgare och olika sallader. Matkulturen är det bästa som finns och kanske egentligen det som gör det ännu mer spännande med att resa runt i världen är all mat och de nya smakerna man får testa beroende på vart i världen man befinner sig. Vilka är då det kändaste maträtterna, de som är populärast? Och vilka länder kommer rätterna i från? Många av dessa rätter har även blivit så pass populära så de blivit en populär rätt i många länder så som bland annat här i Sverige.

Mat för alla smaklökar

I USA är egentligen nästan all mat någon annan stans i från början men de har satt sin egen touch på maten så det finns många rätter som idag känns väldigt amerikanska. Känd mat i USA är bland annat pizza slicen och hamburgaren. Mexico är kända för sina goda fajitas vilket är stekt kött i tortillabröd samt lök och paprika. Sedan även deras enchiladas och såklart tacosen som dock är lite annorlunda gjord än den tacos som man äter här i Sverige. Italien är känd för sina olika pasta rätter så som pasta al forno och carbonaran men såklart också för den Italienska pizzan. Den italienska maten anses av många vara den absolut godaste och landet är därför väldigt känt för just sin mat.

sushin

Japan är kända för sushin och är därför ett land man bör besöka om man tycker om maträtten eftersom de är experter på den mat de lagar på de bra restaurangerna i Japan. Miso soppan är också en känd Japansk soppa som är mycket populär. Indien är inte bara kända för deras chai te utan även för att deras mat är smakrik på grund av att de använder mycket kryddor i sin matlagning. En känd linsgryta från Indien som innehåller mycket kryddor och därmed är en smakrik rätt är Daal. Daal innehåller linser, kanel, spiskummin, ingefära, koriander, chilipeppar, lök, vitlök och kokosmjölk. England är förutom kända för att älska te även ett land som bjuder på mycket inom matkulturen. Känd brittisk man är bland annat fish and chips vilket är en typisk rätt som man äter på pubar eller för att få i sig något relativt snabbt. En annan känd brittisk rätt är Pasty vilket är en inbakad paj som innehåller kött och grönsaker.

Frankrike

Frankrike brödkultur

Frankrike är ett viktigt land för matkulturen. I det franska köket är det vita brödet viktigt och croissanter äts gärna till frukost samtidigt som vinet och ostarna är viktiga och har så också blivit på så många andra ställen än just Frankrike. Crepes är en annan maträtt från Frankrike som blivit känd, det är en pannkaka som kan vara fylld med svamp eller kött. Det finns även crepes som är till för att äta som en efterrätt och kan då istället vara fylld med frukt eller choklad.  Sverige är främst känd för de svenska köttbullarna, kanelbullarna, den gravade laxen och Biff Rydberg. Svenska rätter som har blivit populära världen över.