Guide Michelin i Sverige

För den som ofta är ute och äter på fina restauranger så är det kanske så att man går till en av de restaurangerna som fått en stjärna i Guide Michelin, eller Michelinguiden som vi kallar det till vardags. I Sverige har vi flera restauranger som fått både en och två stjärnor i Michelinguiden och vi har även en restaurang som lyckats med att som första svensk restaurang få tre stjärnor i Michelinguiden. Låt oss bekanta oss lite med Michelinguiden och sedan även med Restaurang Frantzén, restaurangen som fick tre stjärnor.

Vad gör Michelinguiden?

Michelinguiden

Michelinguiden är en guidebok som förknippas med restauranger. I Michelinguiden finns det förutom restauranger även hotell. Restaurangerna bedöms på flera kriterier och betygsätts sedan och bara att komma med i guiden är mycket hedrande för restaurangerna. De bästa restaurangerna i guiden har stjärnor och det högsta antal stjärnor en restaurang kan få är tre. Guiden gavs ut för första gången år 1900 men var då en guide för bilresenärer och handlade då om hotell och övernattningsplatser. Man började så småningom att recensera restauranger och bröderna Michelin, som stod bakom guiden, började anlita inspektörer. Dessa inspektörer är de som idag besöker och granskar restaurangerna. Systemet med att dela ut stjärnor kom år 1926 men det fanns då bara en stjärna att dela ut. Två och tre stjärnor introducerades år 1931 och har sedan dess inte förändrats. Den Michelinguide som är intressant för oss heter Guide Michelin Nordic Countries och däri finns bedömningar av restauranger i Danmark, Norge, Sverige, Finland och Island. Det är i denna version av Michelinguiden som restaurangen Frantzén finns med.

Frantzén

Frantzén är en restaurang som grundades år 2008 av köksmästaren Björn Frantzén och konditorn Daniel Lindeberg. Redan året efter öppning fick man sin första stjärna i Michelinguiden och man hade då endast plats för 19 gäster i restaurangen i Gamla Stan i Stockholm. Men Michelinguiden tyckte uppenbarligen att det inte räckte med bara en stjärna utan gav Frantzén två stjärnor året efter, 2010. Då var man en av fyra restauranger i Norden som hade två stjärnor vilket är väldigt bra presterat. Förutom stjärnorna har man fått andra pris, bland annat året krog. På listan som räknade upp världens bästa restauranger hamnade man på en 12:e plats. År 2016 bestämde man sig för att byta lokaler och stängde därmed tillfälligt restaurangen. 75 miljoner kronor senare öppnade man upp i slutet av år 2017 i nya lokaler på Norrmalm. Restaurangen har idag tre våningar men man har valt att behålla de få platserna i lokalen, det finns nämligen endast plats för 23 middagsgäster och för att komma in får man ringa på klockan. År 2018 så var Guide Michelin på besök återigen i de nya lokalerna och denna gång blev det fullständig jackpot. Frantzén blev belönat med tre stjärnor i Michelinguiden vilket är något som ingen annan restaurang i Sverige tidigare lyckats med. Restaurangen är unik med en stor bardisk i restaurangen där det grillas över öppen eld och där rätterna tillagas. En meny på Frantzén kostar runt 3 200 kronor.