Glutenfritt på restaurang

Glutenintolerans, eller celiaki, vad innebär det egentligen? Att vara glutenintolerant innebär att man inte tål proteinet som kallas gluten. Gluten kan man finna i bland annat korn, råg och vete. Glutenintolerans gör att tunntarmen blir inflammerad och inte kan arbeta som den ska. Det leder till att tunntarmen inte kan ta upp näring på bästa sätt, vilket också kan bidra till ohälsa som diarré, gasbildning, viktminskning, näringsbrist och trötthet, för att nämna några. Vilka symptom man får kan variera kraftigt från person till person. Man kan bli glutenintolerant när som helst i livet och det är även något som drabbar både vuxna och barn.Det finns idag ingen behandling mot glutenintolerans då det är en så kallad kronisk sjukdom, utan det mest effektiva sättet att förebygga besvären är att följa en kost som inte innehåller gluten.

 Alternativ för glutenintoleranta

Idag finns det dock ett brett utbud av alternativ för glutenfri kost i dagligvaruhandeln och att hålla sig till en glutenfri kost är långt ifrån tråkigt. Produkter som pasta, flingor samt bröd finns i glutenfria alternativ. Att laga mat hemma från grunden gör det enklare att ha full kontroll över vilka produkter och råvaror man använder sig av i receptet. Men hur ska man tänka när man går ut och äter på restaurang? Till att börja med så är det en god idé att göra en bra och grundlig research innan man bokar bord. Som glutenintolerant gäst är det en fördel att ha bra koll på vad man kan och inte kan äta. Att se över menyn redan innan för att se vad som serveras gör att man kan förbereda sig inför besöket. När man ringer och bokar bord kan man också fråga om restaurangen har goda alternativ för glutenintoleranta gäster, såsom glutenfri pizzabotten eller liknande. Var även extra tydlig om det glutenfria önskemålet, så att restaurangen också kan förbereda vissa alternativ om de inte vanligtvis erbjuder en meny för glutenintoleranta gäster. Det kan också vara bra att säkerställa hur maten förbereds, så att det inte blandas med annan matlagning där råvaror med gluten används.

glutenintolerans

Idag finns det även mycket bra information online, där andra glutenintoleranta delar med sig av sina erfarenheter och listar även restauranger som erbjuder alternativ. Även många europeiska celiaki förbund har listor online på restauranger där man kan vara säker på att det serveras glutenfri kost.

 Glutenfria råvaror

Dock finns det en hel del livsmedel och spannmål som på naturlig väg är helt glutenfria och är goda alternativ till gluten. Som tillbehör till en god köttbit eller gryta är ris, potatis eller quinoa. Andra livsmedel man kan äta utan problem är; grönsaker, rotfrukter, frukt, mejeriprodukter som mjölk och ost, ägg, baljväxter, kött och fisk. Se till att maträtten inte innebär att köttbiten eller fisken är panerad med råvaror som innehåller gluten. Något att också vara uppmärksam på är kryddblandningar, då vissa kan innehålla gluten, därför gör man bäst i att hålla sig till rena kryddor.

undvik öl

Drycker som vatten, te, kaffe, mjölk och läsk innehåller inget gluten. Man ska dock vara aktsam med drycker som öl, julmust och svagdricka, då dessa kan innehålla gluten.