Ekologisk mat för matälskaren

Ekologisk mat är trendigt och det pratas förmodligen om vikten av att äta ekologiskt mer än någonsin tidigare.

Vad får kallas ekologisk mat?

Men vad är egentligen ekologiskt och vad får faktiskt kallas för ekologisk mat? Först och främst är den ekologiska maten utan syntetiskt framställda bekämpningsmedel och konstgödsel får heller inte ha använts. Fodret till de djur som ska till slakt ska ha odlats på den egna gården och också det vara ekologiskt, antibiotika till djuren ska ha varit använt med stor försiktighet. Det är alltså en lång rad av åtaganden som ska åtföljas om man ska få kalla sitt kött eller spannmål ekologiskt. Åsikterna går isär, men många är av åsikten av att ekologisk mat automatiskt är nyttigare och bättre för hälsan, men forskning på senare tid visar dock att det inte alltid är fallet.

organisk mat

För de som fortfarande hävdar att ekologisk mat är bättre så finns det en uppsjö av butiker, restauranger och gårdsförsäljningar som trycker på att vara ekologiska och de matvaror som brukar nämnas som viktigast om man bara har möjlighet att byta ut något till ekologiskt är bananer, vindruvor, kaffe, mejeriprodukter, kött och potatis. Anledningen till att dessa är bland de viktigaste att byta ut är att flera giftiga kemiska bekämpningsmedel används i de icke ekologiska varorna och rester kan finnas kvar i maten, så finns möjligheten till att välja ekologiskt just av dessa varor så gör det i största mån du kan.

Återförsäljare av ekologisk mat

Som nämnt ovan så finns numera ett stort utbud av ekologiska restauranger och cafeer och de allra flesta har satsat fullt ut på det ekologiska och hållbara i alla hörn av lokalen. Några av de allra kändaste bolagen som säljer ekologisk mat är företagen Midsona, Saltå Kvarn och Renee Voltaire. På nätet kan du med ett enda klick hämta hem information om eko butiker som levererar hem eller där du kan handla på plats. För att nämna några av de allra största restaurangerna i Sverige på ekologisk mat återfinns fotografiskas restaurang i stockholm. Under 2015 fick restaurangen ny ägare och satsade stort på det ekologiska köket och resultatet blev ett toppbetyg från nöjda kunder.  Blickar vi mot västkusten och i göteborg så finner vi vackra Gunnebo slott som är en 1700 tals anläggning med högsta KRAV-certifiering och restaurangen använder främst råvaror från deras egen ekologiska köksträdgård. Rå Epok finns både i Lund och i Helsingborg och är en sushirestaurang helt med ekologiska varor. Rå epok arbetar utefter ett koncept av att alltid utgå från närområdet i både fisk utbudet och i övriga råvaror, sushin blir då lite annorlunda än den vi kanske är van vid, då restaurangen därför varken serverar tonfisk eller tigerräkor. Rödlistade fiskar är också ett big No på Rå epok.

goda tider för älskare av ekologisk mat

För matälskaren av ekologisk mat är det spännande tider framöver och det poppar ständigt upp mer och större utbud av ekologisk mat, en sak är säker och det är att i dag är det lätt att få sitt begär efter ekologisk mat stillad.