Husmanskost

Husmanskost är den så kallade vardagsmaten som vi i de svenska hemmen ofta äter. ‘Husmanskost’ kommer från ordet ‘husman’ vilket i stort sätt betyder ägare till ett hus. Det husmanskost innebar förr i tiden var att det var mat som var lite billigare och också då enkel att tillaga. Bodde man ute på landet och inte hade speciellt mycket pengar så var det husmanskost man åt medans om man bodde i stan och hade mer pengar kunde man förvänta sig att det stod lite lyxigare mat på middagsbordet. Nu är den svenska husmanskosten mer de klassiska rätterna som man ofta äter hemma och många gånger även när man är ute på restaurang och äter. Det stämmer såklart än idag att det är rätter som är enkla att tillaga och de är heller inte speciellt dyra. Det finns såklart sätt att tillaga klassiska husmansrätter så de blir lyxiga och såklart även riktigt goda. Det klassiska med husmanskost är att maten brukar innehålla fläsk eller fisk tillsammans med spannmål (exempelvis ris eller pasta) eller rotfrukter där potatisen är den som är vanligast.

God klassisk husmanskost

Wallenbergare

Wallenbergare är en riktigt god pannbiff som är gjort på kalvkött. För att få till en god wallenbergare så bör man bara steka pannbiffen lite lätt så att den får till en färg som är ljusbrun. Tillsammans med pannbiffen serverar man potatismos eller potatis tillsammans med ärtor och lingonsylt. Rätten är döpt efter Marcus Wallenberg, en av de få som lyckats få en rätt uppkallad efter sig. Raggmunk med fläsk är en god och klassisk rätt gjord på potatis, mjöl, mjölk och ägg. För att få till en god raggmunk så steker man den tillsammans med smör och serverar sedan raggmunken tillsammans med fläsk. Rätten är vanlig och populär att äta till lunch då ofta även på restauranger vid lunchtid. Pyttipanna är en enkel rätt som om den görs på rätt sätt kan bli uppskattad av smaklökarna. För att få till en riktigt bra pyttipanna så behöver man potatis och kött. Vad det handlar om för kött är inte skrivet i sten utan kan variera mellan vanligt fläskkött till lite lyxigare nöt. I vissa fall används även korv i pyttipannan och utgör då köttet i rätten så i stort sätt är det en smaksak vilket kött man bör använda för att lyckas med en god pyttipanna. Det är inte ovanligt att rätten serveras tillsammans med ägg.Torsk med potatis är en klassisk fiskrätt som brukar uppskattas av många. Tillsammans med torsken så brukar det vanligtvis serveras en gräddsås och ärtor.Köttbullar med potatismos är en klassiker som många gånger brukar vara en favorit både för de stora men även för de små. Rätten är både enkel och god, därför är det heller inte konstigt att det är en rätt som ofta står på middagsbordet och även finns i menyn på restaurangerna. Tillsammans med köttbullarna och potatismoset så brukar man bli serverad en gräddsås och lingonsylt. Det är inte ovanligt att ibland byta ut potatismoset till vanlig potatis, lika god blir rätten för det.